poniedziałek, 7 stycznia 2013

Zapiekanka z pieczarkami i szynką zalana sosem beszamelowym!

Dzisiaj chciałybyśmy pokazać wam prosty, ale pyszny przepis. Jest to zapiekanka z podsmażanymi pieczarkami i szynką oraz sosem beszamelowym. Pierwszy raz robiłyśmy ją na urodziny mamy Doni w grudniu. Byłyśmy ciekawe jak nam wyjdzie. Nie potrzebnie się stresowałyśmy, bo okazała się bardzo smaczna. Bardzo lubimy tego typu dania: zapiekane, smażone, duszone na patelni itp. 
Składniki nie są ani drogie ani trudne do kupienia. W półtora godziny mamy pyszny obiad lub kolację.

Składniki:
-400 g makaronu świderki
-5 dag masła
-4 dag mąki pszennej
-200 ml mleka
-200 ml śmietany kremówki 30%
-suszone oregano
-kostka bulionu warzywnego
-40 dag pieczarek
-30 dag szynki
-olej
-sól



1.Ugotuj makaron.


2.Pieczarki oczyść i razem z szynką pokrój w kosteczkę. Podsmaż na oleju pieczarki, a następnie dorzuć szynkę (przypraw solą i pieprzem).






3.W rondelku przygotuj jasną zasmażkę z masła i mąki.



4.Do zasmażki powoli wlewaj mleko i śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Uzyskany w ten sposób sos beszamelowy gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku oregano.




5.Przełóż makaron do natłuszczonej brytfanki. Włóż szynkę i pieczarki, a następnie pokrusz kostkę bulionu.





6.Na koniec zalej sosem beszamelowym i wymieszaj (poniżej jest gif i chwilkę się ładuje).


7.Piecz 40 min (30 min piekarnik z termobiegiem) rozgrzanym do 170 C. 


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. spora ilość wyświetleń, gratuluję!
    a pieczarek nie trzeba wcale obierać/oczyszczać - wystarczy umyć :) no chyba, że to właśnie miałyście na myśli pisząc 'oczyścić' ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczyścić umyć lub obrać jak kto woli:) i dziękujemy:)

      Usuń
  2. wyglada smacznie ale znajac moja wybredna nature to bym nie lubila haha

    OdpowiedzUsuń
  3. Omnomnomn... <3 koniecznie ugotuję! ;D
    xoxo :*

    OdpowiedzUsuń